Høstens historie

Siden tidernes morgen har høsten i Danmark været en særlig tid på året, og på landet er høsten stadig en af årets store højdepunkter og den travleste tid for landmanden. Høsten er den periode, hvor landmanden indsamler de dyrkede afgrøder og høstsæsonen kulminerer ved midsommer i august, der af samme grund hed høstmåned i det gamle danske sprog.

Arbejdet i marken med hånd- og hestekræfter

Naturen kvitterer med en overflod af lækre økologiske produkter

Før i tiden var det menneskekræfter, suppleret med hestekræfter, der klarede alt landbrugsarbejde. Det var hårdt slid og det betød, at mange mennesker var beskæftiget med arbejde i landbruget. Det er nok først og fremmest billedet af høst med le, der dukker op for det indre øje, når man tænker på høstsæsonen før i tiden. Dengang var det ofte kvinderne, der rev kornet sammen og bandt det sammen i neg.
I sidste halvdel af 1800-tallet begyndte der at komme maskiner til afhjælpningen af det hårde slid. Primitive høstmaskiner, radrensere og såmaskiner vandt indpas på de større gårde, men med tiden også på husmandsstederne. Til gengæld var det først efter 2. verdenskrig, der for alvor kom gang i udskiftningen af heste med traktorer. Siden dengang har maskiner i stadig stigende grad overtaget store dele af det hårde arbejde i marken.


Jorden omkring os har siden tidernes morgen brødfødt os. Den fede danske muld er gået i arv fra generation til generation og har dannet grundlag for livet helt frem til i dag. Markens frugter er stadig grundlaget for kreativitet og håndværk i køkkenet og grunden til, at vi kan holde middagsselskaber, invitere familien til frokost eller mødes med venner til en picnic. Alle fællesskaber der skabes omkring maden.
Om efteråret kan landmanden høste alt det, der gør denne tid til et sandt madmekka. Sæsonens økologiske frugt og grønt der er dyrket uden brug af kunstgødning og sprøjtegifte. Frugt og grønt der både smager af mere og åbner for nye smagsoplevelser – fx med kålsorter, rodfrugter, kornsorter, bær, svampe og nødder. Og vi kan nyde det økologiske kød fra dyr, der har tilbragt sommeren under åben himmel, fra økologiske grise med krølle på halen og fra økologiske høns med plads til store armbevægelser.

Find vej til Økologisk Høstmarked

Her kan du se de gårde og virksomheder, der holder økologisk høstmarked i 2019.

Ikke to gårde er ens. Derfor kan du her læse mere om de forskellige gårde og virksomheder, du kan besøge på dette års økologiske høstmarked. Klik rundt og brug søgefiltrene til at finde det Høstmarked, der passer dig. 

De individuelle gårdbeskrivelser vil løbende blive opdateret.

Find en gård eller virksomheder

Filtre

Vis handicapvenlige værter
Vis værter med gode cykelforhold
Vis værter hvor der kan købes mad
Vis værter med dyr

Se liste med værter nær dig